La Unió va organitzar el passat divendres 19 d'abril una jornada tècnica sobre el Projecte NECPAL, un instrument creat per poder identificar adequadament els pacients amb Malalties Cròniques Avançades i aquells que tenen necessitats d'Atenció Pal·liativa. L'acte, que va reunir gairebé 200 professionals del sector sanitari i d'atenció a la dependència al CaixaForum, es va centrar en com identificar i millorar l'atenció de malalts crònics avançats en els serveis d'atenció sanitària i social. En aquest newsletter trobareu les presentacions que van realitzar els ponents de la sessió, així com un petit resum de les seves intervencions. |
El Dr. Carles Blay, del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat de la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Departament de Salut, va parlar de la integració de la gestió clínica dels pacients crònics complexos (PCC) i d'aquells que tenen malaltia crònica avançada (MACA). En la seva intervenció, el Dr. Blay va recordar que 3 de cada 4 persones del nostre entorn moren per la progressió d'una malaltia crònica i va posar especial èmfasi en el fet que, no obstant això, el sistema sanitari està enfocat a malalts aguts. Segons aquest expert, cal dur a terme canvis en el sistema per adaptar-lo a la realitat actual i per arribar a un acord sobre com gestionar els malalts crònics.
En aquest marc, el representant del Departament de Salut va explicar que hi ha un consens de país per atendre la malaltia crònica i que és per això que el Projecte NECPAL s'emmarca en l'estratègia del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015. Carles Blay va destacar el consens terminològic, ja que s'ha elaborat una “Terminologia de la cronicitat” que permet fixar termes, aclarir paraules i promoure estratègies, la qual cosa suposa un gran avenç en la gestió d'aquests malalts (aquesta Terminologia serà presentada el proper 15 de maig). Blay també va fer referència a un consens en la sistemàtica d'identificació i a l'establiment d'una tipologia de pacients, elements que permeten avançar en la gestió dels malalts crònics.
Entre altres coses, Carles Blay va assenyalar que l'aparició de la complexitat requereix noves accions, tant en la dimensió professional com en la individual, un redisseny en clau d'equip i una ordenació de base territorial. Pel que fa a l'aspecte territorial, l'expert va recordar que els pacients complexos només passen un 20% del temps amb el metge que els atén habitualment. La resta del temps són atesos a urgències o a altres equipaments, de manera que cal tenir present que els pacients són del territori i que s'han de gestionar conjuntament entre tots els professionals.
Finalment, el representant del Departament de Salut va manifestar que el NECPAL és el paradigma de com atendre els pacients amb malaltia crònica avançada i va remarcar que, a partir de l'anàlisi de les necessitats, s'han de generar conductes proactives.
Podeu descarregar la presentació de Carles Blay.
Al llarg de tota la seva participació a l'acte, Gómez-Batiste va insistir en el fet que el criteri clínic és el que té més precisió i s'ha de tenir molt en compte. A més, va definir com a aspectes fonamentals la necessitat de parlar de condicions en lloc de malalties i de combinar severitat i progressió. Segons Gómez-Batiste, el NECPAL és un instrument de cribratge i la clau seria realitzar la identificació prèvia dels pacients abans que arribessin als serveis sanitaris.
D'altra banda, el director de l'Observatori “QUALY” va marcar els passos a seguir per a la identificació i registre dels malalts, començant per la creació d'un llistat únic i consensuat de pacients en situació de malaltia crònica avançada, seguint amb l'aplicació de l'instrument NECPAL – CCOMS i finalitzant per codificar els malalts NECPAL i per registrar les dades a la HCAP informatitzada.
En la seva intervenció, Gómez-Batiste va abordar els plans de decisions anticipades (PDA) i el repte que suposa poder arribar a fer-los de manera sistematitzada. Tal com va dir, aquest és un punt en el qual s'ha de treballar molt i on és necessari fer formació, per ensenyar als professionals com preguntar als pacients alguns aspectes que poden resultar delicats. També va abordar la necessitat de revisar la pauta de tractament farmacològic i d'establir la millor manera de fer el seguiment del malalt en les diverses situacions en les quals es pugui trobar.
La participació del Dr. Gómez-Batiste a la sessió tècnica es va tancar amb un debat amb els assistents a l'acte sobre els aspectes ètics de la identificació precoç i els reptes que hi ha en aquests sentit. En aquest debat es van plantejar preguntes com “Hem comptat amb el que realment vol saber el pacient?”, “Què opina la família sobre això?” o “Classificar els malalts en funció d'una malaltia crònica els pot suposar pèrdua d'oportunitats?”. En aquesta discussió, la majoria de participants van estar d'acord en que identificar els malalts com a crònics ha d'anar més enllà de classificar-los i ha de suposar una actuació un cop han estat identificats.
Podeu descarregar la presentació de Xavier Gómez-Batiste.
La jornada també va acollir la presentació d'una experiència pràctica d'aplicació del Projecte NECPAL i del seu ús en un centre assistencial, que va anar a càrrec de Josep Pascual, director tècnic assistencial de SARquavitae. En la seva intervenció, Pascual va remarcar que el NECPAL és més que una escala, ja que, un cop s'han identificat els malalts, s'ha de fer alguna cosa més.
El director tècnic assistencial de SARquavitae va donar molta importància a la realització d'un treball conjunt per part de la persona malalta, la família i l'equip que tracta el pacient, perquè, segons va dir, és fonamental involucrar la família en el procés d'atenció al malalt. A més, va donar un paper destacat al gestor de cas, que, en la seva opinió, és qui millor podrà orientar el malalt i la seva família.
Per acabar, Pascual va recordar que l'atenció als crònics és un gran repte que està impulsant un canvi en l'atenció sanitària i va posar especial èmfasi en la necessitat de canviar el sistema actual per enfocar-lo als pacients crònics i per poder atendre millor els malalts i d'una manera més eficient.
Podeu descarregar la presentació de Josep Pascual.