El Consell de sector d'Atenció Primària de La Unió va impulsar una sessió tècnica sobre El model d'atenció a la complexitat: gestió clínica de PCC i MACA, en el marc del Pla de Salut 2011-2015, que es va realitzar el passat 11 de juliol i en la qual van participar un centenar de professionals de l'àmbit sanitari i social. La jornada va comptar amb les intervencions d'Albert Ledesma i Carles Blay, del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut, i amb Carlos Gallego, de TicSalut. A la presentació de l'acte, Marcel Prats, vocal president del Consell de Sector d'Atenció Primària de La Unió, va recordar que l'atenció a la cronicitat afecta totes les línies assistencials i que és per això que els professionals i les organitzacions han de canviar la seva manera de fer per adaptar-se a la realitat de les persones amb malalties cròniques. |
En la seva intervenció, Ledesma va abordar tres àmbits estratègics: el professional, el territorial i l'equip, i va destacar que és necessari que hi hagi voluntat d'acceptació dels canvis que es proposin. També va fer referència a la importància d'aconseguir un sistema que mantingui la continuïtat assistencial i que incentivi la participació activa i responsable dels pacients en la cura de la seva pròpia salut. Sobre aquest aspecte, va insistir que cal avançar cap a un model relacional no presencial que sigui acceptat i reconegut pel ciutadà.
El representant del Departament de Salut va posar especial èmfasi en el fet que el Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat és una molt bona oportunitat per aprofundir i desplegar un sistema sanitari de qualitat i orientat al pacient, en el qual hi hagi un nou enfocament de la complexitat, no només per part d'Atenció Primària, sinó de tot el sistema.
En la seva presentació, Blay va especificar que el model d'atenció a la complexitat que s'està desenvolupant es dirigeix a Pacients Crònics Complexos (PCC), és a dir, amb multimorbiditat, condició única greu o geriàtrics amb fragilitat avançada, i a pacients crònics en fase avançada (MACA). Per garantir l'èxit del Programa, va destacar la necessitat d'identificar els pacients ja que això ha de permetre actuar per atendre'ls millor i garantir un correcte funcionament del sistema sanitari.
Per acabar, l'expert en cronicitat va destacar que cada territori té les seves especificitats i que, per això, s'ha d'apostar per un model que les integri i les tingui totes en compte. I va afegir que, per aconseguir-ho, cal pactar els àmbits d'actuació entre tots els agents i desenvolupar pràctiques col·laboratives als territoris.
Podeu descarregar-vos la presentació de Carles Blay per ampliar la informació.
En la seva intervenció, l'expert en TIC va explicar que s'està treballant perquè usuaris i professionals puguin tenir un accés universal i segur a la Carpeta de Salut. "Aquest accés ha d'anar més enllà del certificat digital, que és el mètode d'accés utilitzat ara", va assenyalar. Així mateix, va ressaltar que el desplegament de la HC3 s'està fent de forma progressiva en tots els sectors incidint en la necessitat de promoure el seu ús.
Carlos Gallego va remarcar que tots els sectors estan en disposició de publicar les seves dades assistencials i en aquest sentit, va animar a què la informació online sigui immediata per tal que sigui útil.
Fent referència a la identificació dels pacients, va explicar que els pacients crònics complexos i els pacients crònics en fase avançada seran identicats pels professionals dels centres assistencials seguint els criteris indicats pel Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat.
Per acabar, l'expert va assenyalar que el desplegament de les noves tecnologies constitueix una eina de suport facilitadora del continum assistencial.
Podeu descarregar-vos la presentació de Carlos Gallego per ampliar la informació.