La Unió, conjuntament amb Orange –empresa membre del Fòrum d'Associats de La Unió i que col·labora amb la Fundació Unió–, va organitzar la sessió tècnica “Les noves tecnologies al servei de la salut”, que es va celebrar el passat 24 de juliol. Helena Ris, directora general de La Unió, va explicar que objectiu de la jornada era presentar experiències d'èxit de projectes en l'àmbit de l'ehealth que fomenten el partenariat entre entitats, entenent que el futur passa per establir i consolidar àmbits de col·laboració. A l'acte, que va comptar amb la participació d'uns 50 professionals del sector, es van presentar les experiències "Telecremats", "la signatura electrònica en el consentiment informat" i "Ruptura de l'aïllament social de les persones grans amb noves tecnologies". En la introducció de la sessió, Daniel Pujol, director territorial d'Orange a Catalunya, i Gonçal Bonhomme, manager d'innovació de l'empresa i comissionat al Fòrum d'Associats Col·laboradors de La Unió, van destacar la importància estratègica que té per a la companyia de telecomunicacions el fet d'innovar en el sector de la salut, en el qual ja han desenvolupat molt projectes i ofereixen un ampli ventall de serveis. |
Mitjançant les noves tecnologies, que permeten posar en contacte els professionals dels diferents centres mitjançant una videotrucada i oferir una imatge d'alta definició del pacient, es pot realitzar el diagnòstic remot d'urgències i el seguiment de pacients. A més, el sistema facilita l'informe mèdic compartit.
La signatura electrònica
Tal com va explicar Rames Sarwat, després de descartar opcions com el DNI electrònic perquè hi ha persones que no el tenen o que no recorden la clau d'accés, es va optar per un dispositiu que, mitjançant una pantalla tàctil, registra la firma biomètrica. Aquest sistema permet enregistrar les dades biomètriques de manera xifrada, que queden adjuntes al document que s'ha firmat i que permeten validar l'autenticitat de la signatura en cas que sigui necessari. Així, els documents digitals poden emmagatzemar-se a la base de dades de l'Hospital i reduir els costos dels certificats en format paper.
Segons la normativa legal vigent, la clau per desxifrar les dades biomètriques la guarda un tercer de confiança, com pot ser un notari o una entitat de certificació de dades. De tal manera, que l'Hospital en cap moment podria utilitzar la signatura del pacient per a altres documents.
Programa ‘Esencial'
Podeu descarregar el pdf de la presentació que es va fer a la sessió per ampliar la informació dels tres projectes.