Segons diversos informes, en el sector sanitari el nombre d'incidents de violència al treball és superior al que es registra en altres àmbits d'activitat. Aquests incidents són una causa reconeguda d'estrès i accidents laborals que afecten tant el benestar dels professionals com la salut dels entorns laborals, l'efectivitat i l'eficiència de les institucions i la qualitat dels serveis que es presta als ciutadans. Amb la finalitat de protegir els professionals, La Unió ha creat la Guia de prevenció de la violència i de l'assetjament al centre de treball en el sector sanitari, que serveix d'orientació general i dota les institucions associades, especialment aquelles que tenen un desenvolupament menys madur d'aquestes polítiques, dels mecanismes necessaris per prevenir, detectar i fer front a les possibles situacions de violència, constituir els procediments d'actuació davant d'aquestes situacions i establir les pautes d'actuació per a aquests casos. A més, La Unió ha dissenyat un pòster que està distribuint a totes les entitats. D'altra banda, també s'està fent difusió de la Guia i les recomanacions a Twitter. Podeu fer les vostres aportacions amb el hashtag #NOviolència.
|
Identificació dels factors de risc
La violència en el lloc de treball és un problema estructural arrelat en factors socials, organitzatius i personals. Cal tenir en compte totes les dimensions del problema per abordar una correcta política preventiva. Les mesures preventives engloben totes aquelles accions encaminades a disminuir el risc de patir una situació de violència, anticipant-se i identificant aquelles situacions que puguin afavorir la seva aparició. Com a factors d'identificació del risc trobem tres nivells: organitzacionals, socials i personals.
Organitzacional
Social
Personal
Polítiques preventives
Identifiquem tres vies d'intervenció en matèria de política preventiva.
Des de la gestió de persones:
Amb mesures estructurals:
Amb mesures socials:
La Guia de prevenció de la violència i de l'assetjament al centre de treball en el sector sanitari, elaborada per La Unió, recull les pautes d'actuació, mitjançant tres protocols, a dur a terme en qualsevol situació d'assetjament o d'incident violent provocada per pacients, usuaris del servei, familiars, persones vinculades als professionals o entre ells mateixos.
A continuació es descriuen els tres procediments que inclou la Guia i unes disposicions comunes per a actuacions de violència i assetjament entre professionals (fent clic a sobre de cada un dels protocols es descarregarà el PDF amb la informació detallada per a cada situació):
Aquests procediments estan dissenyats a partir de l'estàndard d'una institució sanitària jerarquitzada i d'una grandària mínima determinada. Això implica l'existència d'uns elements bàsics, com l'estructura de comandament, una Direcció de Recursos Humans i l'existència d'un servei de prevenció, el qual sempre constituirà la porta d'entrada de les denúncies i notificacions.
A partir d'aquí, les recomanacions que es realitzen i els circuits que es detallen a la Guia són traslladables a qualsevol entitat de l'àmbit sanitari, conservant el contingut essencial i adaptant-lo a l'estructura, dimensió i organigrama de cada institució.
Cal tenir present que els tres protocols descrits anteriorment han d'anar acompanyats d'una sèrie de recomanacions conjuntes i comuns per a les diferents situacions descrites: