El passat 5 de novembre el Consell Tècnic Assessor de Comunicació de La Unió va impulsar la II Jornada de Comunicació Estratègica, que va acollir el Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La Jornada es va centrar en la comunicació com a eina per gestionar la crisi i en el lideratge i la transparència a les organitzacions. Francesc Corberó, director de comunicació de Nissan Espanya i Portugal, va dictar la conferència “Lideratge i transparència per la comunicació de crisi". L'acte també va incloure una taula d'experiències, conduïda pel subdirector d'Expansión, Martí Saballs, sobre estratègies informatives articulades en l'escenari actual, en la qual van participar Joan Antoni Gallego, director general de la Corporació Sanitària Parc Taulí; Jordi Pujol, director general de l'Hospital Plató; Montserrat González Ruiz, secretària de sanitat per la FSP-UGT del Vallès Occidental, i Carme Navarro, secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya. Més de 80 gerents i responsables de comunicació van assistir a la jornada. Durant la presentació de la sessió, Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, va explicar que, per a l'associació empresarial, la comunicació esdevé i esdevindrà un element nuclear per afrontar la situació actual. “Més que una època de canvis, vivim un canvi d'època”, va assenyalar. En aquest sentit, les entitats i els seus directius, que fins fa poc gestionaven el creixement, ara es troben que han de gestionar la incertesa i, per a això, “no hi ha receptes conegudes”. Davant d'aquesta situació, la comunicació és un element clau i ha de convertir-se en la pedra angular de les relacions institucionals a les entitats, per assolir projectes i també en les negociacions, segons Xavier Baro. “La comunicació estratègica s'ha de tenir present en qualsevol decisió”, va concloure. Podeu consultar la informació sobre la I Jornada de Comunicació Estratègica de La Unió. |
Segons va dir, l'empresa ha de tenir “transparència amb els seus públics interns des del minut 1”, ja que així s'aconsegueix que els treballadors entenguin per què es pren una determinada decisió, quin serà el rumb a seguir i quins beneficis s'aconseguiran. Continuant amb la mateixa idea de la importància d'informar el públic intern, el director de comunicació de Nissan va dir que “cal assegurar que els fluxos de comunicació interna funcionen” i va explicar que una bona manera de fer-ho és mitjançant enquestes.
D'altra banda, Francesc Corberó va assenyalar que la comunicació ha de liderar el procés de diàleg des del primer moment. També va puntualitzar que, en el seu cas, havien previst una acció de comunicació per a cada fase del procés, subratllant així la importància de la planificació estratègica. Segons va argumentar, aquestes accions de comunicació variaven en funció del públic al qual es dirigien i podien consistir en sessions 1 to 1, ús dels canals de comunicació interna, contacte telefònic, reunions, notes de premsa, alertes a través de la newsroom de Nissan o posicionaments concrets després de cada moviment en el procés de negociació per evitar o corregir filtracions.
Finalment, en la intervenció, Francesc Corberó es va recordar la importància que tenen els mitjans de comunicació en un procés de negociació de mesures de flexibilització com el que va viure l'empresa automobilística, sobretot si es té en compte el gran impacte que té una companyia com aquesta en l'opinió pública, en especial a la premsa i a les xarxes socials.
Martí Saballs, subdirector del diari Expansión, va conduir la taula rodona de la segona part de la jornada, en la qual es van presentar diverses estratègies informatives articulades davant els escenaris actuals.
Gallego va remarcar que la bona comunicació necessita lideratge i transparència, i va apuntar que el lideratge és imprescindible per arribar a acords en la negociació amb la part social. Per acabar, el responsable de la CSPT va recordar que “no dient la veritat no s'arriba a consens ni a acord”. Podeu descarregar la presentació que Joan Antoni Gallego va fer a la jornada.
El director de l'Hospital Plató va tractar la importància del lideratge i va apuntar que un 93% dels líders tenen por de prendre decisions. Segons el seu punt de vista, comunicar és molt més que informar. Per això a l'Hospital Plató es va dur a terme un elevat nombre de reunions, que van permetre informar al personal de tots els torns. Podeu descarregar la presentació que Jordi Pujol va fer a la jornada.
En el seu balanç com a organització va destacar la coherència i veracitat en el discurs i el sentit de la responsabilitat. Pel que fa al futur, Montserrat González va apuntar la continuïtat, la transparència i el feedback informatiu com a eixos comunicatius. Podeu descarregar la presentació que Montserrat González Ruiz va fer a la jornada.
En aquest escenari, l'estratègia de CCOO s'ha basat en redefinir objectius i metes i, en segon lloc, en compartir-los amb les bases, els treballadors i la societat. Així mateix, va mencionar la importància de treballar des del carrer i d'establir aliances. Per acabar, Carme Navarro va remarcar que cal donar informació veraç i actuar amb transparència, així com donar un missatge clar amb el que s'està fent.