Aquesta jornada de La Unió es va celebrar el passat 19 de maig a l'IDEC (Universitat de Pompeu Fabra amb la intenció d'analitzar la situació actual de la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència i la seva sostenibilitat, així com aprofondir tant en el Model d'acreditació i qualitat en l'atenció a persones amb dependència com en el Model de gestió assistencial. L'acte va comptar amb la presència de Carolina Homar, directora general de l'ICASS; Montserrat Guillén , catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca del Risc en Finances i Assegurances; Pilar Hilarión, directora de l'Àrea de Dependència i Serveis Socials de l'Institut Universitari Avedis Donabedian; Pilar Solanes , subdirectora general de Programació i Avaluació de l'ICASS; Josep Lluis Roselló , director de la Divisió de Centres Residencials del Grupo SAR; Montserrat Cervera , directora de la Unitat Social&Sociosanitària d'Antares Consulting; Josep Farrés , subdirector general de gestió de recursos de l'ICASS; i Cristina Minguell, directora de Serveis de Suport Geriàtric i Residencial, MUTUAM MPS. |
Finalment, la responsable de l'ICASS va explicar que des del Govern se segueix avançant en diversos assumptes com el desplegament del nou model d'acreditació, els indicadors de qualitat i en un model d'integració sociosanitària que permeti interconnectar de manera més eficient els sistemes de provisió de serveis (model de prestació única integrada).
La conferència inaugural "Envelliment, dependència i previsió de la despesa individual" dictada per la catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca del Risc en Finances i Assegurances, Montserrat Guillén, va abordar la sostenibilitat del sistema d'atenció a la dependència.
Guillén va fer especial referència a la previsió de costos individuals d'atenció a la dependència i va assenyalar que aquesta previsió per a un home de 65 anys de promig és d'un mínim de 32.000 euros (el doble si es tracta d'una dona) i que, actualment, la Llei de Dependència cobriria aproximadament la meitat d'aquest cost. En aquest sentit, l'experta va remarcar la necessitat de mentalitzar la gent més jove que haurà d'assumir les despeses de la seva dependència quan sigui gran, ja que el sistema públic no se'n podrà fer càrrec. Segons Montserrat Guillén, caldrà mesurar aquesta despesa en funció de quina part cobrirà el sistema públic i quina part es finançarà privadament, ja que la presència de gent dependent s'accelerarà ràpidament en els propers 10 anys i el sistema públic només podrà concentrar-se en els casos més severs deixant les situacions més moderades de dependència en mans de l'esfera individual.
La catedràtica de la UB també va alertar de necessària potenciació de l'atenció domiciliària, perquè actualment poc més del 10% dels recursos pressupostaris dedicats a les persones grans es destina a l'ajut a domicili, mentre que les residències i centres de dia suposen més del 80%. Així mateix, va recomanar la creació d'instruments adequats com l'increment de la vida saludable i l'autonomia de la persona per a continuar desenvolupant una vida activa i ser susceptible d'alleugerir el pes sobre la comunitat.
Montserrat Guillén, catedràtica de la Universitat de Barcelona i directora del grup de recerca del Risc en Finances i Assegurances.
Consulteu aquí la presentació de la jornada.
Pilar Hilarión, directora de l'Àrea de Dependència i Serveis Socials de l'Institut Universitari Avedis Donabedian, va aportar les claus del desenvolupament del futur model d'acreditació i el va definir com un sistema extern d'avaluació de la qualitat de l'atenció que es presta als centres. Aquesta avaluació esdevé una oportunitat per tal que les organitzacions realitzin un procés de millora contínua amb impacte en els resultats.
També es va referir als beneficis del procés d'acreditació com a element dinamitzador que contribueix a fomentar la comunicació, promou la innovació, ajuda a endreçar i racionalitzar els processos, facilita les relacions entre proveïdors, i afavoreix l'atenció centrada en la persona, entre d'altres aspectes.
Pilar Hilarión, directora d'Àrea de Dependència i Serveis Socials de l'Institut Universitari Avedis Donabedian.
Pilar Solanes, subdirectora General de Programació i Avaluació de l'ICASS, va centrar la seva exposicó en el model d'acreditació i qualitat en l'atenció a persones en dependència que s'està acabant de perfilar des del Departament d'Acció Social i Ciutadania. En aquest sentit, va explicar que l'acreditació suposa una oportunitat per a la introducció d'un sistema de millora contínua de la qualitat dels serveis socials de la xarxa i va indicar que tant la Llei de la promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència com la Llei de serveis socials fan referència a aquest procés.
Solanes va fer èmfasi en la necessitat d'impulsar el camí cap a la millora continuada que suposa el model d'acreditació i va indicar que aquest ha de ser fruit de l'aprenentatge a partir d'experiències prèvies i del consens entre tots els actors implicats. Finalment, va assenyalar les característiques generals del model d'acreditació i els reptes i oportunitats que aquest suposa.
Pilar Solanes, subdirectora General de Programació i Avaluació de l'ICASS.
Consulteu aquí la presentació de la jornada.
Josep Lluis Roselló, director de la Divisió de Centres Residencials del Grupo SAR, va donar elements de debat al voltant de les preocupacions dels proveïdors de serveis. En primer lloc, va assenyalar l'abscència d'un marc normatiu comú pel que fa a l'acreditació dels centres com a principal problema per garantir la qualitat de l'atenció a tots els ciutadans, independentment de la comunitat autònoma on es trobin, i la necessitat de promoure l'eficàcia en l'ús de recursos d'atenció i generar confiança en la ciutadania i en el col·lectiu de professionals del sector.
Pel que fa als sistemes de gestió de la qualitat, Roselló va explicar alguns dels beneficis de la qualitat: agilitza la presa de decisions, dóna seguretat, normalitza les actuacions, i afavoreix la coresponsabilitat en l'aplicació del consens, i va indicar les fortaleses i debilitats dels sistemes de gestió de la qualitat en l'escenari actual. Finalment, va enumerar els avantatges del sistema de gestió de la qualitat, com el fet de definir les responsabilitats per processos, esdevenir una eina imprescindible per a la direcció, o tractar-se d'un procés de formació permament.
Josep Lluis Roselló, director de la Divisió de Centres Residencials del Grupo SAR.
Consulteu aquí la presentació de la jornada.
Montserrat Cervera, directora de la Unitat Social&Sociosanitària d'Antares Consulting, va assenyalar que ens trobem en el món de la tecnologia de la informació, un entorn divers i canviant que ens porta a les persones a prendre un paper actiu en la recerca de solucions a les nostres necessitats i a tenir unes expectatives de resolució d'aquestes que donin solucions individualitzades i ràpides.
Avui dia les persones hem deixat de ser receptores passives de serveis per ser consumidores actives. Aquestes noves característiques influeixen també en el sistema de prestacions de serveis socials i soiosanitaris, que requereix d'un nou enfocament. D'aquesta manera, va explicar que els sistemes s'han d'adaptar a la diversitat de necessitats de les persones i oferir una atenció adequada a cada perfil de necessitat, que són molts i variats. Per tant, segons Cervera, les carteres de serveis actuals han d'evolucionar i convertir-se en veritables carteres de serveis, no de recursos des dels que es presten serveis tal com són ara, que permetin combinar opcions d'atenció diferent per a cada perfil. Aquest nou nplantejament permetrà poder conèixer amb detall el cost de l'atenció i per tant controlar-ne molt més la seva eficiència.
La directora de la Unitat Social&Sociosanitària d'Antares Consulting va institir en la introducció de canvis en la prestació de serveis amb la finalitat de tendir cap a un model organitzatiu el més pròxim possible, un finançament compartit entre els diferents sistemes, una provisió de serveis a partir d'una col·laboració publicoprivada o la utilització dels sistemes d'informació. En definitiva, deixar enrere un sistema de serveis socials anàlogic a l'era digital.
Montserrat Cervera, directora de la Unitat Social&Sociosanitària d'Antares Consulting.
Consulteu aquí la presentació de la jornada.
El sudirector general de gestió de recursos de l'ICASS, Josep Farrés, va explicar que ens trobem en un moment de construcció del sistema de serveis socials i que cal arribar a un model d'integració, ja que actualment encara prevalen la rigidesa i la falta d'agilitat.
Farrés es va referir a la necessària integració tant intrasistema, a partir de la comparació amb altres sistemes d'actuació de les persones, com entre sistemes, a través de la transversalitat, l'abordatge territorial i l'abordatge per problemes/especificitats. També va exposar els requeriments per aconseguir aquesta integració constituïts per elements intangibles (cultura d'actuació, reconeixement de capacitats, etc.) i elements instrumentals (agenda comuna d'objectius, interoperativitat, etc.), a més d'algunes experiències que ja estan avançant cap a aquesta integralitat.
Josep Farrés, sudirector general de gestió de recursos de l'ICASS.
Consulteu aquí la presentació de la jornada.
Cristina Minguell, directora de Serveis de Suport Geriàtric i Residencial, MUTUAM MPS, va explicar l'experiència basada en serveis d'equips de suport residencial (EAR) que el grup Mutuam va posar en marxa fa poc més d'un any a partir d'un encàrrec del CatSalut a fi de millorar la qualitat de l'atenció sanitària de persones en residències.
Minguell va destacar del mètode emprat la presència en tot moment d'elements d'integralitat a partir d'un pacte amb l'atenció primària i els proveïdors de residències. També va assenyalar que actualment s'està treballant en les línies d'integració entre serveis sanitaris i recursos geriàtrics de la xarxa territorial. Com a elements clau per a aquesta integració va indicar el fet de disposar de sistemes d'informació compartits, l'ús de guies i protocols específics i la utilització d'instruments consensuats.
Cristina Minguell, directora de Serveis de Suport Geriàtric i Residencial, MUTUAM MPS.
Pedro Cano, vocal president del Sector d'Atenció a la Dependència de La Unió, va fer referència a un informe que la Fundación Alternativas va presentar el mes de maig de 2010 per remarcar que en els últims dos anys els serveis socials i la dependència han estat els únics sectors generadors d'ocupació.