La cloenda de l'Assemblea i l'acte d'entrega dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió van comptar amb la directora general de l'ICASS, Carmela Fortuny, i amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent. |
El president va recordar que, inicialment, estava previst que aquests decrements tinguessin un import superior i va subratllar que el sector va aconseguir passar del 8-9% al 5'6% definitiu. Malgrat això, va comentar que aquesta disminució ha estat “dolorosa, però molt menys del que hauria pogut ser”.
En el cas de l'ICASS, Jovells va recordar que s'ha produït la disminució del 4'6% de la tarifa de la llarga estada, però amb l'agreujant que va ser anunciada el setembre. En aquest cas, no es va poder evitar que s'apliqués amb retroactivitat des del mes de gener. En canvi, sí que es va reeixir en ajornar a gener de 2014 la implantació del copagament per part de l'usuari.
En aquest àmbit, va destacar la participació de La Unió en el grup de treball constituït per l'ICASS per arribar a l'acord de sostenibilitat que es va signar el dia 11 de novembre.
D'altra banda, el president de La Unió va recalcar que aquestes retallades pressupostàries “ens han portat a nous esforços de gestió en els nostres centres”. I va afegir que “el més important és el que té a veure amb els costos de personal, imprescindibles per assolir el necessari equilibri pressupostari”.
Relacions laborals
Pel que fa al conveni col·lectiu de la sanitat concertada, el president de La Unió va explicar que no va ser possible signar un acord que hauria portat un escenari de seguretat jurídica generalitzada i d'estabilitat majoritària. A més, va indicar que aquest fet ha suposat que cada institució hagués de buscar de forma individual l'acord o marc legal.
El president també va destacar que sí es va signar el I Conveni Col·lectiu Sociosanitari de Catalunya, que s'ha convertit en un punt de referència, no només per a aquesta línia d'activitat, sinó per a tot el sistema.
Actualment, la majoria de professionals del sector estan coberts per un marc normatiu legal bé a través d'acords, convenis propis o adhesions. Tots aquests acords finalitzen el 2014.
Així mateix, Jovells es va referir a les converses i les accions fetes amb la Inspecció de Treball sobre la consideració d'algunes guàrdies com a hores extres i l'impacte d'aquest aspecte en el mòdul de cotització a la Seguretat Social i en l'organització dels nostres hospitals.
Tresoreria
El president va abordar els problemes de tresoreria als centres sanitaris i socials. “Els problemes de la Generalitat s'han traslladat als proveïdors en general i a nosaltres, en particular”, va dir. I va apuntar als problemes econòmics i de tresoreria però, també, als problemes polítics entre Madrid i Barcelona, “que també se'ns han traslladat, per aquesta via”.
Pel que fa al pagament de l'acció concertada, va assenyalar que, des de La Unió, s'ha mantingut un contacte permanent amb els departaments de Salut i Economia i Finances.
El president també va parlar sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i va explicar que els 1.700 milions semblen desbloquejats. Per aquest motiu, va comunicar que tot indica que els centres podran cobrar el 70% pendent de setembre abans de final d'any i que, durant el primer trimestre de 2014, hi hauria la voluntat de complir la llei de morositat. En el cas dels centres sanitaris, és a 60 dies.
Jovells va argumentar que el 2013 ha estat un any de més relació amb l'ICASS, amb una visualització que integra La Unió com a referent també de l'àmbit de l'atenció a la dependència. Amb una voluntat de visió i actuació integral del model pel que fa a l'atenció a les persones, el president de l'associació empresarial va insistir en la necessitat de treball conjunt i coordinat per part dels diversos àmbits. En aquesta línia, va assegurar que La Unió és un paradigma d'aquesta transversalitat, que no és fàcil, sinó complexa, però, alhora, imprescindible.
Aquesta relació s'ha concretat en reunions al departament de Benestar Social i Família i també a l'ICASS. En aquest sentit, Jovells va recordar la visita de la consellera Neus Munté, la Secretària General, Maria Dolors Rusinés, i la Directora de l'ICASS, Carmela Fortuny, a la Junta Directiva de La Unió, el passat dia 28 de novembre. Durant aquesta reunió, es va posar en relleu la necessitat que el Pla Interdepartamental de Serveis Sanitaris i Socials impulsat per Salut i per Benestar Social i Família sigui fructífer.
Manel Jovells també es va referir a les diferents comissions al Parlament de Catalunya durant el 2013 i va destacar la comissió per al Pacte Nacional de Salut, en la qual, com va precisar, La Unió hi ha participat a través de la seva directora general, Helena Ris. (Quan no li ha estat possible assistir-hi ha actuat com a representant de l'entitat, Jaume Duran, vicesecretari de la Junta Directiva). En aquest sentit, el president es va mostrar optimista pel que fa a un gran acord per a la sanitat, que segons va assenyalar, “seria molt necessari”.
Manel Jovells va explicar que, el 2013, La Unió ha tingut 265 aparicions en premsa, un 185% més que l'any anterior. Però més enllà dels números, va subratllar que La Unió es consolida com un referent informatiu a les principals capçaleres del país, tant en premsa com en ràdio i televisió. Per tant, va afirmar que “som una font solvent”, que es reforça en les reunions periòdiques mantingudes amb periodistes amb responsabilitat sobre els mitjans o amb capacitat d'influir sobre l'opinió pública.
Continuïtat pressupostària
Per acabar, el president va comentar continuïtat pressupostària per al 2014, que, segons va dir, “ens permetrà un respir en aquests entorns complexos i durs”. Aquesta continuïtat, va argumentar, “ens ha de servir aquest any per seguir fent millores en l'eficiència i avançar en el desenvolupament en xarxa de centres i serveis, que ens permeti donar una atenció de màxima qualitat amb major eficiència”.
A més, Manel Jovells va destacar que aquesta estabilitat s'ha aconseguit, també, gràcies als pactes assolits en el 90% dels centres sota el marc de relacions laborals. I va explicar que això ha de permetre poder treballar en una nova plataforma que reculli les expectatives i les necessitats de futur dels nostres sectors d'activitat. El comú denominador serien la viabilitat i la sostenibilitat de les nostres institucions, així com la promoció de la satisfacció, motivació i autonomia dels nostres professionals.
El president de La Unió va subratllar que “tenim molts reptes però que ens en sortirem perquè tenim les idees i les persones”. Així mateix, va remarcar que “disposem d'uns professionals sanitaris i no sanitaris de gran qualitat i compromís, que ho estan demostrant cada dia”. També va fer una menció especial als directius, sense els quals, va dir, “és impensable fer el que s'ha fet, consolidar el que hem aconseguit i resoldre el que tenim per fer”.
En paral·lel, Manel Jovells va recordar que s'ha de millorar la governança del sistema i allunyar la política partidista, de baixa volada, de la governança de les institucions sanitàries i socials, que requereixen professionalisme, estabilitat i tranquil·litat.
El president de La Unió va tancar el seu discurs remarcant que cal treballar pel reforçament de les bones pràctiques, fent una aposta decidida per la transparència i va anunciar, que des de La Unió, també es reforçarà aquest àmbit en el 2014.
A continuació, Helena Ris va abordar l'estat de situació de la negociació col·lectiva i l'evolució de les condicions de treball en els pactes d'empresa; la tasca dels àmbits transversals de La Unió; la presència en els mitjans, i els objectius de futur.
En el capítol de la negociació col·lectiva va destacar que, malgrat que no s'han assolit un acord de sector en el conveni de la sanitat concertada, la majoria dels professionals es troben sota la cobertura d'un marc normatiu bé sigui a través d'empresa, convenis propis o adhesions. Alguns s'han acollit al I Conveni Col·lectiu Sociosanitari de Catalunya. Podeu consultar aquí l'estat de situació de les relacions laborals i l'evolució de les condicions de treball.
En aquest sentit, va assenyalar que, pel que fa als acords es temia una gran dispersió que no s'ha produït i que, per tant, no s'ha generat un espai heterogeni de condicions laborals.
La directora general de La Unió també va encoratjar el sector a treballar per assolir el 2014 un marc normatiu convenial de referència en el sector de la sanitat concertada i va recordar els treballs sorgits de la III Jornada Associativa “L'ètica empresarial a les organitzacions sanitàries i socials. Oportunitats de millora i excel·lència de les organitzacions”.
Ris també es va referir a altres convenis als quals La Unió ha treballat:
També va explicar que, d'acord amb el Consell de sector d'atenció privada i amb el suport de la Junta Directiva de La Unió, no es va participar en la firma del Conveni col·lectiu de treball d'establiments sanitaris d'hospitalització, assistència, consulta i laboratoris d'anàlisis clíniques.
Àmbits transversals
Helena Ris va destacar els objectius dels diferents àmbits de La Unió:
Àmbit dels associats, coordinat pel vicesecretari de la Junta Directiva, Jaume Duran:
Àmbit dels professionals, coordinat pel vicepresident 2n de la Junta Directiva, Josep Mª Piqué:
Àmbit del ciutadà, coordinat pel vicepresident 1r de la Junta Directiva, Joaquim Erra:
Àmbit econòmic i de finançament, coordinat pel secretari de la Junta Directiva, Xavier Mate:
D'altra banda, la directora general de La Unió es va referir al Pla de Treball per cada àmbit de la Junta Directiva i també a dos dels objectius principals de l'entitat per al 2014: la revisió del Pla Estratègic actual i la preparació del període 2015-2010, així com l'elaboració d'un codi de bones pràctiques.Posteriorment, els vocals presidents de cada consell de sector de La Unió van presentar les seves propostes pel 2014.
Sobre aquest aspecte, va agrair les aportacions de Manel Santaló com a vocal president del consell de sector d'activitat privada que ha estat recentment substituït per Carles Núñez.
La directora general de La Unió va explicar que l'any passat es van fer reunions amb la majoria dels caps de redacció i, el 2013, s'han mantingut trobades amb els principals directors de mitjans del nostre país. (Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Ràdio Televisió, Josep Antich, director de La Vanguardia, Carles Capdevila, director de l' Ara, Enric Hernández, director del Periódico, Xevi Xirgo, director del Punt Avui i Eduard Pujol, director de RAC1).
Així mateix, Helena Ris va fer referència al nou web (en proves fins al gener) que ha estrenat La Unió, el qual s'ha renovat amb la voluntat d'oferir un millor servei als associats. A més, també s'ha posat en marxa Apunts, el blog de La Unió, en el qual, cada dijous, s'abordarà l'actualitat del sector.
Per acabar la seva intervenció, Ris va animar a la participació en el Twitter de La Unió, que ja compta amb més de 330 seguidors, i a consultar l'últim número del REFERENT, publicat recentment.
Els vocals-presidents dels Consells de Sector de La Unió van presentar les actuacions i els objectius previstos per al 2014:
Atenció Primària
Marcel Prats, vocal-president del Consell del Sector d'Atenció Primària |
Atenció Especialitzada d'Aguts
José Luis Ibáñez, vocal-president del Consell de Sector d'Atenció Especialitzada d'Aguts |
Atenció Sociosanitària
Josep Ganduxé, vocal-president del Consell del Sector d'Atenció Sociosanitària |
Atenció a la Salut Mental
Joan Orrit, vocal-president del Consell de Sector d'Atenció a la Salut Mental |
Atenció a la Dependència
Josep Lluís Roselló, vocal-president del Consell del Sector d'Atenció a la Dependència |
Activitat Privada
Carles Núñez, vocal-president del Consell del Sector d'Activitat Privada |
Aliances Estratègiques
Enric Mangas, vocal-president del Consell del Sector d'Aliances Estratègiques |
En la categoria d'Eficiència i Sostenibilitat, els guardonats van ser els següents projectes:
En la modalitat de Gestió Assistencial de les Persones, els premis van ser per a:
En l'apartat de Gestió dels Professionals, es va premiar a:
En la seva intervenció a l'acte, Carmela Fortuny, directora general de l'ICASS, va destacar el paper fonamental de La Unió en un moment de canvis profunds en la manera de fer un abordatge integral en l'atenció a les persones, ja que l'entitat és un reflex de la realitat sanitària i d'atenció a la dependència. Així mateix, va subratllar el paper actiu de La Unió a partir de fer propostes i anàlisis per tal de millorar el sistema.