A la primera taula de la jornada es va aprofundir en el marc normatiu i les noves fórmules de sistemes de contractació. Neus Colet, secretària tècnica de la Junta Consultiva de Contractació Administrativa de la Generalitat de Catalunya, va ser la primera a intervenir a la taula i va realitzar una àmplia explicació sobre el marc normatiu dels processos de contractació al sector públic que permeten incorporar innovació i, especialment, les darreres modificacions rellevants en el tema. En la seva exposició va destacar que la innovació ha de formar part dels eixos estratègics amb els quals les organitzacions han d'abordar els processos de compra i va recordar que no només es pot innovar amb la tecnologia, sinó que també hi ha innovació en els processos.
A continuació, Àlex Guarga, director de l‘Àrea d'atenció sanitària del Servei Català de la Salut, va donar a conèixer què s'està fent des del CatSalut per innovar en el procés de compra, aspecte que va emmarcar en el Pla de Salut 2011-2015, i va presentar un exemple en l'àmbit de la salut mental. Segons va dir, es consideren quatre tipus fonamentals d'innovació: de producte, de procés, organitzativa i mercadotècnia, sempre amb l'objectiu d'obtenir uns millors resultats (valor afegit) en termes de salut i/o econòmics. A més, Guarga va destacar la voluntat del CatSalut d'incorporar el valor de la innovació a les compres corrents.
A continuació, podeu descarregar les presentacions dels participants a la taula, en PDF.
La segona taula de la jornada, moderada per Roser Artal, es va centrar en experiències que segueixen l'esquema de compra pública innovadora. En primer lloc, Glòria Palomar, directora de gestió de la Fundació Parc Taulí, va donar a conèixer alguns projectes desenvolupats a la institució que representa, com la informatització del llits de la UCI, Thalea, RIGIC o Nympha-MD. Palomar també va fer referència als dos models d'innovació que existeixen: bottom-up, que és el que predomina al Parc Taulí i que és aquell que prové del talent dels professionals i que té aplicació directa als malalts, i top-down, que és el que ve de la direcció, i en la qual s'insereix la compra pública innovadora. D'altra banda, va destacar com un dels elements clau de la Compra Pública Innovadora la capacitat d'identificar les necessitats dins les organitzacions.
A la primera part de la seva intervenció, Maspons va explicar què és recerca i innovació i el paper que juguen a l'AQuAS. Segons va dir, un dels àmbits estratègics de l'agència és la innovació que fomenta i coordina la participació en projectes nacionals i internacionals en l'àmbit de la salut i la Compra Pública Innovadora.
A continuació, va explicar que Catalunya, a través de la Fundació TIC Salut o d'entitats com la Fundació Parc Taulí, és un dels països més actius a l'hora de presentar projectes. Tal com va apuntar, a Europa s'estan desenvolupant dotze projectes transnacionals sobre compra innovadora. D'aquests dotze, n'hi ha cinc que són de salut i, en tots aquests, hi està present l'AQuAS. One of the best ways to go viral on tiktok is to buy tiktok followers , it is fast and secure and will help you boost your tiktok
Per acabar, Maspons va subratllar que un dels principals esculls és el diferent marc regulatori dels països de la UE, com pot ser, en algun cas, el diferent règim d'IVA.
A continuació, podeu descarregar la presentació de Ramon Maspons, en PDF.
A la cloenda de la jornada, la directora general de La Unió, Helena Ris, va assenyalar que la innovació és un concepte que cal incorporar a la cultura dels centres, l'Administració i els proveïdors. En aquesta línia, va remarcar que cal una estratègia que inclogui la innovació des de les seves diferents vessants i, llavors, serà necessari introduir instruments com la Compra Pública Innovadora (CPI), que ajudin a superar el moment de crisi.
Referint-se a la CPI, Ris va subratllar que requereix formació i aprenentatge continu i que és una eina molt útil, tant per a petits com per a grans projectes.
D'altra banda, la directora general va explicar que La Unió és un fòrum privilegiat de participació i trobada entre entitats prestadores de serveis sanitaris i socials i entitats proveïdores de béns i serveis.
També va reafirmar el compromís de l'associació empresarial amb la innovació, recordant que recentment s'ha obert un nou espai de participació dels associats: el consell tècnic assessor de recerca i innovació, que té com a objectiu donar a conèixer bones pràctiques en aquest àmbit i fomentar la formació per tal d'identificar, valoritzar i fer la transferència al mercat dels productes o serveis innovadors amb l'objectiu de millorar la qualitat dels serveis que es presten als ciutadans.
També va destacar que la innovació en el sector sanitari és més important que mai perquè no només reverteix en la millora i seguretat de l'atenció assistencial, sinó que també va en benefici de millors resultats i de més eficiència per a un sector que és estratègic i de país, amb un gran capital de coneixement i potencial d'internacionalització.
Seguint amb la seva intervenció, Roser Fernández va defensar que, tradicionalment, la innovació s'ha donat en un espai de la col·laboració publicoprivada, que, tal com va ressaltar, és un dels valors del sistema sanitari català. En aquest sentit, va destacar alguns dels instruments que li són propis, com ara l'avaluació de resultats i l'aprenentatge continu, així com la transparència.
Per acabar, la secretària general del Departament de Salut va recordar que la innovació és important en el sector sanitari i que també és un tema de país.