Seguint amb la definició d'RSC, l'expert va dir que la responsabilitat es basa en cinc dimensions: econòmica, social, ambiental, laboral i bon govern, i que s'han de tenir en compte de manera global. D'altra banda, Josep Maria Canyelles va fer referència a la qualitat de vida com a gran focus de l'RSC i va apuntar que la salut té molta importància en aquest concepte.
Segons va exposar, hi ha algunes idees preconcebudes sobre l'RSC que són errònies. Per exemple, va comentar que està molt estesa la idea que només les grans companyies poden fer RSC. I no és veritat, hi ha moltes més petites i mitjanes empreses que en desenvolupen que no pas grans organitzacions. Per demostrar-ho, va donar a conèixer exemples de La Fageda (amb 200 treballadors), KH Lloreda (85 treballadors), Cafès Novell (50 treballadors) o un taxista de Taxis Igualada.
Canyelles també va parlar de l'ètica i la sostenibilitat, elements que va definir com valors clau de l'RSC. En aquest sentit, va remarcar que l'ètica va més enllà d'establir què està bé i què està malament. A més, segons va afirmar, l'organització ha d'aconseguir alinear els seus valors amb els de les persones. I, per aconseguir-ho, és important comprendre què és el que la societat demana de cada empresa, així com saber identificar i dialogar amb els grups d'interès. Alguns d'altres aspectes prioritaris en l'RSC són l'enfocament de gestió integrat i estratègic, la transparència i la rendició de comptes, va recordar l'expert.
Pel que fa al sector sanitari i social, Canyelles va subratllar que l'RSC hauria de ser inherent. Així mateix, per acabar la seva intervenció, va incidir en el fet que La Unió té un paper fonamental per ajudar a vertebrar l'RSC a les organitzacions sanitàries i socials.
A continuació podeu descarregar la presentació que va fer Josep Maria Canyelles a la Jornada Associativa:
Els directius de les entitats associades a La Unió es van reunir en quatre grups de treball per debatre sobre temes d'actualitat al sector. Aquests grups van girar al voltant de:
D'altra banda, el conseller de Salut es va declarar defensor acèrrim de l'autonomia de gestió de les entitats, així com de l'actual model sanitari i social. “Aquest és el model que hem tingut sempre”, va destacar, i va fer una crida per mantenir el model harmònic entre administració, proveïdors i professionals. Per acabar, va tenir un clar reconeixement per als centres i treballadors del sectoren una situació com l'actual. El conseller també es va comprometre a què el sector sanitari recuperés els ingressos que li permetessin fer front a la recuperació salarial tant dels funcionaris com del sector sanitari concertat.