No obstant això, Manel Jovells va afirmar que el sector “està preocupat” perquè s'identifiquen tres tipus d'amenaces: infrafinançament econòmic, normativa rígida que no té en compte la diversitat del model, i de tipus polític i social, a causa de la polarització en els posicionaments ideològics.
Subfinançament històric de la sanitat
Pel que fa a la primera amenaça, es va referir al subfinançament històric de la sanitat catalana, al qual s'hi ha d'afegir la duresa de la situació econòmica actual del sector, que es remunta al 2010 amb les primeres davallades d'ingressos. El president va destacar que des d'aleshores el sector sanitari ha vist reduïts els ingressos al voltant d'un 18%, mentre que els costos han augmentat aproximadament un 10%. Jovells també va assenyalar que, actualment, el pressupost sanitari per habitant se situa sobre els 1.100 euros.
En l'àmbit de les dificultats econòmiques del sector, el president va insistir que, fins ara, aquest esforç no ha significat una pèrdua d'activitat ni de qualitat gràcies a l'esforç de gestors i professionals. Jovells va repassar algunes de les accions fetes en aquesta línia, com la gestió de les compres o la reorganització en els centres. Però, sobretot, va subratllar el paper dels professionals, als quals va dirigir unes paraules de reconeixement, ja que els seus sous estan congelats des del 2009 i actualment tenen un poder adquisitiu que se situa a nivells de 2006. Així mateix, Manel Jovells va fer èmfasi en que tot això ha estat possible a través de pactes a la majoria dels centres, malgrat que no s'han pogut traslladar a la negociació col·lectiva. Amb referència a aquest fet, Jovells va mostrar la seva preocupació perquè la majoria de pactes acaben a finals de 2014. En aquesta situació, sembla que els centres de titularitat pública recuperaran via normativa la paga extraordinària. Davant això, el president de La Unió va afirmar que “hem de trobar la manera perquè en els centres concertats també sigui així”, si no, anirà en detriment “del clima intern, la recuperació i l'esperança”, va assenyalar. Explore the exciting yet risky world of crypto trading with VictoryXCap crypto review to see if this platform aligns with your goals.
Pel que fa a la fiscalitat, va incidir en el fet que La Unió ha contribuït a minimitzar l'impacte del canvi de criteri interpretatiu relatiu a l'exempció de l'IVA dels serveis prestats per les AIE als seus socis, quan aquestes són entitats prestadores de serveis sanitaris.
Disposicions normatives
En l'àmbit de les disposicions normatives, el president de La Unió va remarcar que, a vegades, no tenen en compte la diversitat del model sanitari i social. Es va referir a la normativa de Contractes del Sector Públic i a l'afectació sobre les Agrupacions d'Interès Econòmic constituïdes per diferents entitats de la xarxa d'utilització pública (SISCAT), tant de titularitat pública com privada. També va fer referència a la transposició de la nova directiva de contractació pública, la qual, segons va assenyalar, hauria de trobar el seu encaix en la singularitat del model sanitari català. En ambdós casos, La Unió ha dut a terme diversos treballs que ha traslladat a les administracions implicades per ajudar a adequar la normativa a la realitat del model sanitari català.
A continuació, referint-se a l'àmbit polític i social, Manel Jovells va mantenir que el model sanitari català s'està posant en qüestió perquè tot el que és privat està sota sospita i va apel·lar a un dels principals trets del model: la col·laboració publicoprivada.
Per acabar, el president de La Unió va oferir la col·laboració de l'entitat amb l'objectiu de superar aquestes amenaces i treballar en favor del model i la seva sostenibilitat.
Helena Ris, directora general de La Unió, va emmarcar el Pla de Treball i va destacar les prioritats per al 2015.
Àmbit de relacions laborals
Malgrat que el 2014 el sector no ha assolit un conveni col·lectiu de la sanitat concertada, la directora general va destacar que, fins al 31 de desembre d'enguany, els professionals del sector sanitari català concertat es troben sota la cobertura d'algun marc normatiu laboral, ja sigui a través de convenis propis (21%), pactes d'empresa (51%) o el I Conveni Sociosanitari de Catalunya i adhesions (28%). També va recordar que s'ha denunciat el I Conveni Sociosanitari de Catalunya, que finalitza a 31 de desembre d'aquest any i que el període d'ultraactivitat arriba fins al 31 de desembre de 2015.
D'altra banda, Ris va recordar que es va organitzar un plenari de gerents i directors de Recursos Humans, el passat 21 de novembre, per informar de l'estat de situació de la negociació col·lectiva a les entitats associades.
Així mateix, va resumir la situació d'altres convenis del sector, com:
En aquest mateix àmbit de les relacions laborals, Helena Ris va fer èmfasi en el fet que s'han fet les gestions institucional adients perquè, si hi ha recuperació de la paga dels empleats públics dependents de l'administració de la Generalitat, el sector sanitari concertat també disposi d'aquests ingressos per compensar els esforços que en matèria salarial han realitzat els seus professionals.
Pla de treball
D'altra banda, des de la Direcció General es va resumir el Pla de Treball 2015, amb el lema Mantenint els nostres valors en temps d'incertesa, i es va indicar que és l'instrument que servirà de guia per al proper any. Ris va fer referència a diversos aspectes com l'assistencial, l'econòmic, de comunicació, d'innovació i d'àmbit internacional.
Helena Ris també va explicar que s'han establert com a objectius corporatius la realització del Pla Estratègic de La Unió 2016-2020 –duent a terme la revisió de les principals línies estratègiques, l'avaluació del grau de consecució dels objectius i l'obertura de vies de discussió i consens– i el desenvolupament de la Responsabilitat Social Corporativa, aspecte per al qual es tindran especialment en compte les conclusions dels grups de treball de la V Jornada Associativa de La Unió, celebrada el passat 4 de desembre.
Finalment, la directora general de La Unió va donar a conèixer la tasca desenvolupada en comunicació, destacant les aparicions permanents als mitjans i la publicació de 7 articles d'opinió, així com les trobades amb directors de mitjans. A més, també va subratllar la posada en marxa del nou web i la continuïtat a les xarxes socials mitjançant el compte de Twitter @uchcat i “Apunts”, el blog de La Unió.
En el marc del Pla de Treball, els vocals-presidents de cada Consell de Sector de La Unió van donar a conèixer els objectius per a 2015, els quals es resumeixen a continuació:
Lluís Colomés, vocal-president del C. S. d'Atenció Primària |
Anna Riera, en representació de José Luis Ibáñez, vocal-president del C. S. d'Atenció Especialitzada d'Aguts |
Josep Ganduxé, vocal-president del C. S. d'Atenció Sociosanitària |
Joan Orrit, vocal-president del C. S. d'Atenció a la Salut Mental |
Josep Lluís Roselló, vocal-president del C. S. d'Atenció a la Dependència |
Carles Núñez, vocal-president del C. S. d'Activitat Privada |
Enric Mangas, vocal-president del C. S. d'Aliances Estratègiques |
L'Assemblea General d'Associats de La Unió de l'11 de desembre va acollir l'entrega de la cinquena edició dels Premis La Unió a la Innovació en Gestió. Aquests guardons responen a la voluntat de l'associació empresarial de reconèixer i atorgar valor al treball de les organitzacions sanitàries i socials en aplicar innovacions a la gestió de les seves institucions, de destacar el valor que aporten en la gestió de les persones i de premiar les innovacions que es tradueixen i impacten positivament en resultats per als ciutadans.
Els premis van ser entregats per Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia i Coneixement –qui va presidir l'acte de cloenda de l'Assemblea–; Roser Fernández, secretària del Departament de Salut; Lluís Bachs, president del Parc Sanitari Pere Virgili, i per Manel Jovells i Helena Ris, president i directora general de La Unió, respectivament. Joan Maria Ferrer, director d'assessorament, consultoria i serveis a l'associat de La Unió, va ser l'encarregat d'anunciar els premiats.
En el seu discurs de cloenda, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va abordar les tres amenaces que, segons va dir durant la seva intervenció el president de La Unió, Manel Jovells, planen sobre el sistema sanitari català.
En l'àmbit polític i social, el conseller va considerar que vivim una etapa amb “un debat important” al voltant de la col·laboració publicoprivada, en el qual des d'algunes posicions ideològiques s'està restant legitimitat al fet que un servei públic es pugui proveir per entitats privades. Mas-Colell va defensar la convivència de la col·laboració entre el públic i el privat insistint en la seva complementarietat.
Pel que fa a la situació econòmica, el conseller va mostrar la seva preocupació i va afirmar que els països que tenen hisenda pròpia poden capejar millor aquesta situació. Mas-Colell va recordar que des de fa quatre anys la despesa de la Generalitat ha disminuït un 20% del pressupost global i la partida de salut, aproximadament, un 18%. Sobre això, va afegir que “no podem demanar més esforços (amb relació als treballadors) per mantenir la qualitat”.
Per acabar, el conseller d'Economia i Coneixement va afirmar: “entenc la seva situació, entenguin la meva i anem junts a rescatar diners que són nostres”.