La Unió va reunir, el passat 4 de febrer, els directius de recursos humans de les entitats associades al Plenari de Recursos Humans. En aquesta sessió, es va fer un breu repàs dels temes d'actualitat del sector. Així mateix, Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió, va parlar de l'impacte de la modificació del tipus impositiu de l'IVA en la gestió sanitària i de les actuacions de la inspecció tributària. A continuació, Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, va explicar quin és l'estat de situació de les relacions laborals al sector. A més, es va donar a conèixer el Postgrau en Direcció de Recursos Humans i Desenvolupament del Talent a les Organitzacions de Salut, d'UCf, a càrrec de Carles Pla, director de Recursos Humans de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, i Pilar Mateu, responsable de projectes d'UCf. A la segona part de la sessió, Paco Carretero, soci director del Bufet Vallbé, va tractar l'actualitat jurídica i normativa en matèria de relacions laborals. Per finalitzar, Josep M. Bosch, assessor jurídic de La Unió, va explicar què suposa per al sector la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta newsletter resumeix les intervencions de la sessió i recull les presentacions que van fer els ponents a l'acte. |
A la primera part de l'acte, Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, i Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de l'associació empresarial, van fer un repàs a l‘actualitat del sector salut, fent especial èmfasi en el pressupost per al 2015 i en el nou sistema de pagament.
Pressupost 2015 i recuperació salarial
Xavier Baro va recordar que pel que fa al pressupost 2015 de salut, en l'àmbit retributiu, el conseller, Boi Ruiz, ha adquirit el compromís de restaurar les pagues extres en la funció pública. Així mateix, s'ha compromès a fer extensiva la recuperació salarial a tots els treballadors per la via de la concertació en el moment d'establir les noves tarifes per al 2015. Baro va insistir en el fet que, des de La Unió, s'espera que aquest compromís es materialitzi i pugui signifcar la recuperació salarial als centres.
Nou sistema de pagament
Per la seva part, Josep Fusté va fer un repàs del nou sistema de pagament, el qual, segons va explicar, és efectiu des del dia 1 de gener però encara té alguns aspectes pendents de concreció. Per això, els primers mesos d'aquest any es continuarà facturant com es feia fins ara. Tal com va comentar, els objectius d'aquest nou sistema són aconseguir una distribució de recursos equitativa, orientar-se a resultats i potenciar la integració assistencial. Fusté també va fer referència al tractament que es vol fer des del CatSalut de la part variable i va subratllar que des de La Unió s'insisteix que, si s'augmenta, es faci incrementant ingressos i no reduint-los de l'assignació actual.
Novetats a La Unió
Xavier Baro va explicar que, a petició d'alguns associats, es posarà en marxa un Consell Tècnic Assessor de Prevenció de Riscos Laborals i Vigilància de la Salut, que tindrà com a objectius compartir, valorar i assessorar sobre les problemàtiques en aquest àmbit.
Així mateix, van presentar quatre nous grups de treball de l'entitat, dins de l'àmbit dels recursos humans –als què s'hi poden apuntar tots aquells que hi estiguin interessats–:
Josep Fusté, director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió, va exposar que la Llei 28/2014 modifica l'IVA per a tots els materials i equipament sanitari, que passa al 21%, excepte en el cas de medicaments, vehicles per a persones amb problemes de mobilitat, pròtesis i implants interns per a persones amb discapacitat (en aquests casos es manté al 4%). També hi ha una llista de productes amb dubtes interpretatius que es mantenen al 10%. Així mateix, Fusté va subratllar que es calcula que l'augment de l'IVA tindrà un impacte d'entre el 0,7 i l'1% del total de despeses d'explotació dels centres, és a dir, uns 60 milions d'euros per al SISCAT.
D'altra banda, el director d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió va fer referència a les actuacions de la inspecció tributària. Concretament, va parlar de la revisió de l'aplicació de les exempcions de l'IVA en institucions sanitàries en el cas d'agrupacions d'interès econòmic (AIE) i en atenció quirúrgica privada. En aquest sentit, Josep Fusté va donar a conèixer les actuacions que s'han realitzat des de La Unió, les quals inclouen l'anàlisi de problemàtica a partir de la comunicació amb els associats, la construcció d'argumentaris, contactes amb l'Agència Tributària Estatal (Delegació de Catalunya) i amb la Direcció General de Tributs del Ministeri, així com acció lobbística.
Podeu descarregar la presentació de Josep Fusté:
Xavier Baro, director d'Organització i Relacions Laborals de La Unió, va fer una explicació sobre la tipologia d'entitats associades a La Unió i va destacar que representen el 70% de les organitzacions del sector sanitari concertat català i ocupen el 87% dels professionals.
Sobre la situació actual dels convenis del sector, va dir que a finals del 2014 van acabar tots els convenis i pactes d'empresa que es van assolir al llarg de l'estiu i la tardor del 2013 al sector sanitari concertat. Baro va exposar dades recollides per La Unió que posen de manifest que, actualment, un 78,8% dels professionals es troben sota algun marc normatiu, ja sigui mitjançant un acord d'empresa (en un 14,9% dels casos), conveni col·lectiu propi (17,8%), I Conveni Sociosanitari i adherits (19,7%) o condicions imposades (16,1%). A més, va especificar que hi ha un 10,3% de treballadors que es troben en una pròrroga temporal de l'acord anterior. Així doncs un 21,2% està encara en procés de negociació (o no ha informat de la seva situació).
Pel que fa a les condicions acordades el 2015 i respecte a les de 2014, Baro va explicar que no hi ha gaires diferències. Segons va dir, la jornada de treball es manté a un nivell similar, en el règim salarial s'ha continuat aplicant de manera generalitzada la reducció del 5% i pràcticament tots els centres han vinculat la retribució variable a l'equilibri pressupostari o financer. Más información sobre sexomalta que puedes encontrar aquí.
Podeu descarregar la presentació de Xavier Baro:
Paco Carretero, del Bufet Vallbé, va tractar l'actualitat jurídica i normativa en matèria de relacions laborals. A la seva intervenció, va explicar les principals característiques de la Llei de Pressupostos de l'Estat i de la de Catalunya, centrant-se en les conseqüències que té per al sector salut. Així doncs, va comentar aspectes com les bases de cotització, la moratòria de la Seguretat Social o la paga extra.
D'altra banda, Carretero va parlar d'algunes normatives i sentències que afecten especialment el sector (sobre guàrdies, ultraactivitat i reforma laboral). Destaca la informació que va proporcionar sobre les sentències de les guàrdies, les quals estableixen que són hores extres a partir de les 1.826,27 i que el complement d'atenció continuada i el day off no es poden descomptar. Pel que fa a la ultraactivitat, el representant del Bufet Vallbé va incidir en el fet que la sentència diu que les condicions es contractualitzen des del primer minut. És a dir, segons va comentar, encara que no hi hagi conveni, hi ha contracte.
Podeu descarregar la presentació de Paco Carretero:
Josep M. Bosch, assessor jurídic de La Unió, va explicar què suposa per al sector la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Tal com va exposar, aquesta llei entrarà en vigor de manera general l'1 de juliol de 2015 i, per al sector de la salut, serà d'aplicació a les EPIC (inclosos els consorcis locals) i les entitats privades que presten serveis públics actuant en règim de concert/contracte o subvenció. Tot i així, les primeres es veuen concernides directament per les obligacions previstes a la llei, mentre que les segones hauran de fer efectives les obligacions relatives a la transparencia a través de les administracions per a les que presten els serveis i, per tant, resten a l'espera que aquestes darreres detallin la informació que els hi serà requerida a tal efecte.
Així mateix, l'assessor jurídic de La Unió va recordar que les obligacions de transparència també són d'aplicació a les organitzacions sindicals i empresarials. Es va fer un repàs de les matèries que s'inclouen en les obligacions de transparència i que afecten singularment l'àmbit de RH.
Bosch va explicar detalladament aspectes que fan referència al dret d'accés a la informació pública, el registre de grups d'interès, el bon govern i el sistema de garanties previst a la llei.
Trobareu tota la informació que va proporcionar Josep M. Bosch sobre la Llei de Transparència al PDF adjunt:
El Plenari de Recursos Humans va acollir la presentació del Postgrau d'UCf en direcció de recursos humans i desenvolupament del talent a les organitzacions de salut, a càrrec de Carles Pla, director de Recursos Humans de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, i Pilar Mateu, responsable de projectes d'UCf. Tal com van dir, aquest postgrau pretén oferir uns coneixements amplis i actualitzats sobre les polítiques de desenvolupament de persones a les organitzacions sanitàries, sociosanitàries i socials.
Segons van explicar, el programa del postgrau és provisional, amb l'objectiu d'ajustar-lo i donar-lo per definitiu properament, tenint en compte les necessitats dels associats. També van subratllar que és una formació modular que permet fer itineraris a mida i que tant el recorregut complet del postgrau com els diferents mòduls es validen amb un títol.
Podeu consultar la presentació de Carles Pla i Pilar Mateu per ampliar la informació sobre el postgrau: