La Unió va reunir els responsables economicofinancers de les entitats associades, el passat 18 de març a l'auditori de Novartis. A la sessió, que va comptar amb 80 assistents, Helena Ris, directora general de La Unió, Xavier Baro, director d'Organització i relacions laborals, i Josep Fusté, director d'Anàlisi econòmica, estudis i prospectiva, van tractar l'actualitat del sector, l'estat de la negociació col·lectiva i les relacions laborals, així com les àrees de treball i les prioritats de l'àmbit d'economia de La Unió, respectivament. A més, hi va haver dues presentacions convidades: Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment del Treball Nacional, qui va exposar l'Informe de Conjuntura de març 2015; i Miquel Argenter, director de l'Àrea de Recursos Econòmics del Servei Català de la Salut, qui va explicar quins són i com funcionen els fons financers de suport a les administracions territorials. El II Plenari de responsable economicofinancers de La Unió va comptar amb la col·laboració de Novartis. |
Helena Ris, directora general de La Unió, va informar sobre:
Àmbit sanitari
Àmbit d'atenció a la dependència
Xavier Baro, director d'organització i relacions laborals de La Unió, va abordar l'estat de situació de la negociació col·lectiva i les relacions laborals.
En aquest sentit, va explicar que a finals del 2014 van acabar tots els acords i pactes d'empresa que es van assolir al llarg de l'estiu i la tardor del 2013 al sector sanitari concertat. Amb relació a 2013, va informar que en aquell moment només una entitat no havia arribat a un acord, mentre que actualment són més d'una desena.
Pel que fa al conveni de la sanitat concertada, va exposar que el novembre de 2014 s'havia arribat pràcticament a un acord amb els sindicats però no es va poder fer efectiu. En aquests moments, la negociació està aturada i semblaria que s'està a l'espera d'un possible augment de les tarifes. Probablement, en el decurs del mes de març s'aprovaran les tarifes i es podrà seguir avançant. Un altre factor que pot influir en el procés de negociació col·lectiva és la coincidència d'eleccions sindicals en més d'una trentena d'entitats.
Baro va afirmar que, si finalment s'aprova un increment de tarifes de la contractació del CatSalut, probablement després de Setmana Santa es podria tornar a obrir la taula de negociació col·lectiva per a la sanitat concertada.
D'altra banda, Xavier Baro va explicar que, a petició d'alguns associats, s'ha posat en marxa un Consell Tècnic Assessor de Prevenció de Riscos Laborals i Vigilància de la Salut, que té com a objectius compartir, valorar i assessorar sobre les problemàtiques en aquest àmbit.
Així mateix, va presentar quatre nous grups de treball dins de l'àmbit dels recursos humans:
Josep Fusté, director d'anàlisi econòmica, estudis i prospectiva de La Unió, va explicar els objectius i línies d'actuació de l'àmbit d'Economia de La Unió per al 2015.
Entre els principals objectius de treball, va remarcar:
Entre les línies de treball va destacar com a actuacions prioritàries:
D'altra banda, Josep Fusté va assenyalar que, durant el 2015, també s'obririen nous grups de treball per donar resposta als objectius fixats:
Finalment, va explicar els diferents canals de comunicació que s'havien posat en marxa en la línia de crear una mena de xarxa ecofin de compartició d'informació, intercanvi d'experiències, formulació de propostes de treball i obertura de temes de debat. Concretament, els canals existents són, fins el moment: les Notes informatives i Newsletters, el Missatger, l'apartat La Unió per l'eficiència al web de La Unió, els grups de treball virtuals a través de la Network UCH, a més dels metaixos plenaris, que està previst que es duguin a terme amb una periodicitat quadrimestral.
Salvador Guillermo, director d'Economia de Foment del Treball Nacional, va presentar l'Informe de Conjuntura de març 2015. A la intervenció, va exposar la seva visió de l'entorn econòmic i va comentar quina és la marxa de l'economia des del món de l'empresa i l'activitat. Per començar, va destacar que el 2015 es dóna per acabada la crisi econòmica, però no les seves seqüeles. Segons va exposar, s'han corregit molts desequilibris, fet que ara permet la recuperació econòmica. Aquests ajustaments, que va definir com a necessaris, s'havien de fer adequadament per evitar ofegar el sistema, va puntualitzar.
Pel que fa als fets més destacats del 2014 amb efectes sobre el 2015, Salvador Guillermo va mencionar la incertesa geopolítica, divergències en la instància de política monetària entre les principals economies i la forta caiguda del petroli. A més, va fer referència al creixement moderat que s'ha viscut a Europa, a l'important paper de la demanda domèstica en la recuperació local i de la regió i al menor creixement de l'economia catalana respecte a l'espanyola en els darrers trimestres. En aquesta valoració, tal com va dir, també són importants luna certa recuperació del mercat de treball i el creixement negatiu de l'IPC.
A continuació, el director d'Economia de Foment del Treball Nacional va explicar què es pot esperar per al 2015, destacant especialment que continuarà la recuperació econòmica, que hi haurà un major nivell de crèdit nou i que es produirà una eliminació del creixement negatiu dels preus a mig termini. Així mateix, es preveu una recuperació més forta de les exportacions i un major ritme de creixement de l'ocupació. Malgrat això, Guillermo va subratllar que les seqüeles de la crisi (elevat endeutament públic i privat, alta taxa d'atur, posició d'inversió internacional neta negativa) continuaran a curt termini. Així doncs, ningú ha d'esperar que la situació canviï d'avui per demà, va afegir.
Pel que fa al procés de recuperació, Salvador Guillermo va incidir en la importància d'Europa, ja que, segons el seu punt de vista, Catalunya i Espanya no poden créixer si no creix el continent. Així mateix, va recordar que un 60% de les vendes espanyoles van a Europa i que un 80% de turistes que visiten Espanya són europeus.
Podeu descarregar la presentació que va fer Salvador Guillermo, així com l'Informe de Conjuntura de març 2015, de Foment del treball Nacional:
La darrera intervenció de la jornada va ser a càrrec de Miquel Argenter, director de l'Àrea de Recursos Econòmics del Servei Català de la Salut, qui va explicar quins són i com funcionen els fons financers de suport a les administracions territorials, els quals va definir com mecanismes addicionals de finançament de les CCAA.
El director de l'Àrea de Recursos Econòmics va explicar que aquests fons estan constituïts per:
Per acabar la seva intervenció, Miquel Argenter va comentar que la previsió és mantenir els pagaments tal com estan en el conjunt de l'any, és a dir, a 90 dies, i que veu defícil que es pugui reduir aquest termini.
Podeu descarregar la presentació que va fer Miquel Argenter: