Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, va pronunciar la conferència "Cooperació creativa, cap a un nou paradigma". Per començar, va definir el concepte de paradigma com la necessitat d'un nou model, d'una nova manera d'afrontar les situacions, necessitats i problemes. A continuació, va explicar que vivim un canvi de paradigma en una realitat en la qual hi ha incertesa, complexitat, interdependència i fragilitat de les persones.
Seguint amb la seva explicació, el director de la Càtedra Ethos va enumerar els elements que cal vèncer per aconseguir que hi hagi intel·ligència cooperativa: el regne de taifes, els llenguatges interinstitucionals –s'ha de crear un llenguatge transversal i comú– i els prejudicis institucionals. A més, va apuntar que és necessari pensar en el benefici del pacient i identificar els mínims ètics entre institucions per tal d'arribar a acords.
D'altra banda, pel que fa a elements que ajuden a millorar en aquest nou paradigma, va fer referència a les noves tecnologies, les quals fan possible la catalització de la intel·ligència cooperativa, i als òrgans de deliberació compartits, referint-se als comitès d'ètica. Per acabar, Francesc Torralba va posar èmfasi en el fet que Catalunya va ser pionera a Europa a implantar comitès d'ètica assistencials i va subratllar que, actualment, tots els hospitals en tenen. Malgrat la importància d'aquest fet, Torralba va insistir que cal anar més enllà de les institucions i fer comitès ètics i codis de bones pràctiques compartits per sumar talent.
Jordi Baiget, secretari del Govern de la Generalitat, va intervenir a la jornada per parlar de Pla Integral de Salut Mental, que va posar com a exemple de col·laboració entre el sector de la salut mental i l'Administració. A la seva intervenció, Baiget va destacar que la salut mental és una prioritat per al Govern i va incidir en la necessitat de desenvolupar un treball conjunt per part de tots els actors implicats (sector, entitats, professionals, famílies i Administració) per continuar avançant. Així mateix, va subratllar que el sector de la salut mental està unit, és responsable, actua amb força i de manera coordinada, característiques que ajuden molt a l'Administració, tal com va apuntar.
Malgrat la feina ben feta, va reconèixer que hi ha dificultats econòmiques produïdes per la situació actual i va explicar que, per fer-hi front, cal prioritzar i introduir reformes per tal d' obtenir una actuació integral i conjunta, coordinada des de Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Tot seguit, Jordi Baiget va mencionar alguns dels punts més importants del Pla Integral de Salut Mental: la lluita contra l'estigma, la implementació del Codi Risc Suïcidi, el Pla d'Atenció a les Persones amb Trastorn de l'Espectre Autista, l'atenció i prevenció en els infants, el suport a les famílies amb el projecte Activa't, la millora de serveis en habitatge, la inserció laboral o les actuacions desenvolupades en l'àmbit de Justícia.
Per acabar, Baiget va agrair la tasca desenvolupada per La Unió i les entitats que participen en el Pla Integral de Salut Mental, ja que, segons va dir, “sense ells no ens en podem sortir”.